Mindfulness in de klas

De mindfulness training ‘aandacht werkt’ is een acht-weekse training, van ± 35 minuten, die ik geef in klassen van het basisonderwijs. Aansluitend op de leeftijd is er een passend lesprogramma voor kinderen van 5 t/m 8 jaar en voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.

Op speelse wijze oefenen we om aandachtig te zijn. Het is vaak een groot verlangen, van kinderen en leerkrachten, om meer rust in de klas te creëren. Door samen te oefenen in het schenken van bewuste en vriendelijke aandacht aan hun binnenwereld, leren kinderen beter aan te geven wat ze nodig hebben. Ze reageren minder op impulsen, ontwikkelen meer rust in zichzelf en kunnen zich beter concentreren. Dit stimuleert de ontwikkeling op school.

Daarnaast besteed ik aandacht aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen, vriendelijkheid en compassie naar zichzelf en anderen. Kinderen leren vanuit hun innerlijke kracht en wijsheid om te gaan met alle leuke en minder leuke momenten van het leven. Ze komen hierdoor beter in hun vel te zitten! Om kinderen dit te leren ontwikkelen, is het van belang dagelijks te oefenen met aandacht.

Als leerkracht ontvang je naast de lessen die ik geef in de klas, ook tips en tienminuten oefeningen. Deze kun je ieder dag oefenen met de kinderen. Op momenten dat het nodig is, voor een toets, bij onrust of op momenten dat het gewoon fijn is om tot rust te komen.

“Ik heb zelf ook een mindfulness-training gedaan bij Jet. Daardoor begreep ik beter wat de kinderen met de training deden. Daarnaast mailde Jet na elke les voor de kinderen informatie over de inhoud van hun les. Dat was interessante achtergrondinformatie en een aanknopingspunt om er met de kinderen over te praten. Nu onze training achter de rug is, wil ik ook meer tijd maken om het effect van mindfulness vast te houden. Af en toe luisteren we naar de CD. Ze kunnen zich dan zichtbaar goed herinneren wat ze hebben geleerd en vooral het fijne gevoel in zichzelf dat ze er aan over gehouden hebben.”

Moeder Rhonda over haar kinderen na de mindfulness-training

“Ik ben heel positief over de training ‘Aandacht werkt’, omdat deze de ” heelheid” van het kind versterkt, en hem zo laat groeien in zijn eigenheid. Mijn zoon heeft beter voor zichzelf op leren komen. De training heeft daar zeker aan bijgedragen. Ik vind het heel goed en ook belangrijk dat zo’n training op school gegeven wordt. Onze snelle maatschappij is gericht op aanpassing. Het is mijn wens dat mijn kind als een authentiek persoon in het leven kan staan. Heel belangrijk dat het kind in zijn eigen rust kan zijn, en van daaruit gaat voelen, denken en handelen.”

Mirjam, (moeder van Thomas, 5 jr, volgde de training op school, in groep 3)

“Ik vond het echt superleuk. In het begin vond ik het moeilijk om stil te zitten als een kikker. Maar ik vind het zo fijn dat ik het heb geleerd. Als ik nu boos ben of stomme gedachten heb, doe ik de oefeningen en dat vind ik fijn. Ik ben nu niet meer zo zenuwachtig voor de pijn in mijn buik.”

Milan (7 jr, volgde een individuele training ‘Aandacht werkt’ )

“Ik heb geleerd dat ik ook aardig voor mezelf kan zijn.”

Noor (9 jr, volgde een individuele training ‘Aandacht werkt’ )

Scroll naar boven