Mindfulness voor kinderen

‘Aandacht werkt!’ is een mindfulness training speciaal voor kinderen. Het is gebaseerd op de mindfulness trainingen van volwassenen zoals deze zijn ontwikkeld door Jon Kabat Zinn. In deze training oefenen kinderen in vriendelijke aandacht geven. Ze ontdekken  hun innerlijke wereld en leren deze waar te nemen, zonder meteen te oordelen of erop te reageren. Ze worden zich bewust van hun eigen functioneren. Het programma brengt kinderen in contact met actieve waarnemingsspelletjes afgewisseld met yoga, concentratieoefeningen en geleide meditaties. Kinderen worden blootgesteld aan veel prikkels op school, op straat, thuis en in hun vrije tijd. Er wordt veel van hen verwacht.  Sommige kinderen reageren daarop heftig. Ze kunnen zich moeilijk concentreren, zijn onrustig, slapen slecht,  uiten hun boosheid snel, piekeren of trekken zich juist terug. 

Een kinderhoofd en hart kan vol zitten met lastige gedachten en gevoelens. De kinderen leren deze te erkennen en niet weg te stoppen, maar er vriendelijke aandacht aan te schenken. Ze leren omgaan met onrust, krijgen meer zelfvertrouwen en worden zich bewuster van waar ze in hun hoofd en hart mee bezig zijn. Ze leren zich beter te concentreren en meer aanwezig te zijn in het hier en nu. Daarnaast besteed ik aandacht aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen, vriendelijkheid en compassie naar zichzelf en anderen. Kinderen leren vanuit hun innerlijke kracht en wijsheid om te gaan met alle leuke en minder leuke momenten van het leven.

“Ik vond het heel leuk!”

Thomas (5 jr. volgde de training ‘Aandacht werkt’ op school, in groep 3)

“Ik vond het leuk om mijn gevoelens te vertellen aan iemand die echt luistert. De stilzit oefeningen vond ik fijn. Het was lekker rustig in me. We deden ook concentratie oefeningen. Ik kon steeds meer onthouden. Ik vond het bijzonder dat we een keer naar buiten gingen, naar een plek met bomen, waar we een wens voor onszelf en andere kinderen mochten doen. Ik wenste voor de andere kinderen meer geld, een schoner huis, meer eten en dat ze lang en gelukkig leven. En voor mezelf wenste ik meer mindfulness lessen.”

Danae (8 jr. volgde een individuele training)

“Als ik met aandacht naar mijn buik ga, worden de gedachten in mijn hoofd minder. Daar word ik heel rustig van en dat vind ik fijn.”

Gregory (12 jr. volgde een individuele training)

“Het was lekker rustig. Ik voelde me fijn. Het was heel gezellig en ik voelde me relaxt en ontspannen. Sommige oefeningen vond ik wel moeilijk omdat ik stilzitten als een kikker lastig vond. Dat was één van de eerste lessen dus toen kon ik het nog niet zo super. Ik moest nog wennen. De derde en vierde les ging het al beter. Later was het gewoon leuk om te doen. Het geeft gewoon een fijn gevoel. En als je aan het eten bent, dan eet je ook rustiger.”

Rodney (10 jr. volgde een individuele training)

Scroll naar boven