Mindfulness

Mindfulness (mbsr) staat voor opmerkzaamheid, aandachtig zijn, wakker zijn. Mindfulness, ook wel aandachttraining genoemd, vindt zijn oorsprong in Boeddhistische meditatietechnieken. De Amerikaanse hoogleraar Jon Kabat-Zin ontwikkelde in 1979 een wetenschappelijk onderbouwde training. Oosterse wijsheid en Westerse Psychologie werden samengevoegd tot wat wij nu kennen als mindfulness training.

Soms kun je het gevoel hebben dat je in deze hectische wereld overal achteraan rent. En tijd tekort komt, om rustig een moment voor jezelf te nemen. Zorg dragen voor je gezin, mantelzorg, deadlines op het werk, misschien een studie ernaast, in combinatie met een druk sociaal leven, vragen dagelijks veel tijd en energie. De wereld trekt razendsnel voorbij, zonder stil te staan bij het hier en nu. Je leeft delen van de dag op de automatische piloot en kunt zo gemakkelijk voorbij gaan aan je eigen grenzen. Het lichaam protesteert dan vanzelf en er ontstaan stress, vermoeidheid of lichamelijke klachten. Zo gaat een groot gedeelte van de dag verloren zonder dat je er bewust van geniet.

Mindfulness geeft je inzicht in hoe automatisch je werkelijk door het leven gaat. In plaats van in gedachten bezig te zijn met de toekomst of het verleden, leert het je stil te staan. En stapsgewijs te oefenen, met milde en vriendelijke aandacht. Om te observeren, wat er zich nu, in ieder nieuw moment van jouw leven, aandient aan ervaringen. Ook de minder makkelijke momenten. Zonder erover te oordelen of het te willen veranderen. Leren te vertrouwen op jezelf, met compassie voor jezelf. Gaandeweg ontstaat er meer bewustzijn van automatische patronen. En zo krijg je de kans om die te doorbreken en te veranderen in bewuste keuzes. Goed voor jezelf zorgen. En hierin achter jezelf gaan staan. Zo leef je steeds meer oorspronkelijk, vanuit een innerlijk weten, passend bij wat goed is voor jou. Leven vanuit je innerlijke kracht genereert meer rust, balans, vitaliteit en helderheid.

Scroll naar boven